Care 25 jaar Story

het verhaal van Ineke Sommer: “Euforisch om het felbegeerde papiertje te halen!”

Van Ministerie van Landbouw en Visserij naar twee goedlopende salons. Wat is het verhaal  van Ineke Sommer en wat is haar no limits moment?

Ineke Sommer: “Mijn carrière liep helemaal anders dan ik in mijn hoofd had. Na de middelbare school kwam ik als ambtenaar terecht bij het Ministerie van Landbouw en Visserij, afdeling personeelszaken. Parallel hieraan deed ik een opleiding pedicure, simpelweg omdat mijn moeder dit vak beoefende en ik blijkbaar toen al ‘honger’ had naar alles wat met de huid te maken had. Ondernemen zat toen al in mijn bloed. Ik ging pedicuren bij mensen thuis, en  startte later met een praktijk aan huis. Naast mijn andere baan.”

Haar drang ‘iets’ te doen met huidverzorging, verliep van pedicure naar een opleiding schoonheidsspecialist met een sterke voorkeur voor de medische kant van het vak. “Met de papieren op zak, kon ik naast mijn kantoorbaan een dag per week in het ziekenhuis aan de slag als pedicure en schoonheidsspecialist. Een mooie tijd, ik stond letterlijk aan het bed van patiёnten te epileren, of voerde gezichtsmassages uit. Kleine behandelingen, maar wat een warme feedback! Plus ik zat hier in een medische omgeving die als een magneet aan mij trok. Steeds vaker werkte ik samen met de dermatologen. Ik zat dus dicht bij het vuur en leerde elke week nieuwe medische aspecten van de huid. Zo interessant!”

Inmiddels runt de 66 jarige Ineke Aestas Beauty en Sauna en het Instituut ‘Sommer Huidtherapie.’ En natuurlijk komt nu het no limits moment naar voren. “Vroeger in het ziekenhuis werd de kiem gelegd om mijn medische huidkennis naar HBO niveau te brengen maar omdat ik een salon – die liep als een trein – en een gezin had, kon ik  mij niet permitteren om full time te gaan studeren. Dus ik stopte mijn droom weg. Dr. A.J. Oosting waar ik mee samenwerkte, heeft mij eigenlijk het laatste duwtje gegeven om het toch te gaan doen. Ik heb contact opgenomen met de Hogeschool Utrecht en een fijn gesprek gehad. De deeltijdopleiding huidtherapie bestond nog niet en we hebben afgesproken dat ik wel een jaar korter mocht studeren. Het zou een soort pilot zijn om te kijken of dit mogelijk was. Drie jaar vond ik best wel lang maar ik dacht als ik het nu niet doe … dan komt het er nooit van.  Dus toen ik 57 jaar was ben ik samen met mijn zoon Niel – die niet wist welke studie hij zou gaan doen, maar wel interesse had in medische huidverzorging – de opleiding huidtherapie gaan volgen. Mannen zijn erg welkom op de opleiding; hij was na vier jaar de enige man in Utrecht die afstudeerde.”

werken met de huid en alles wat daarbij hoort … dat is het mooiste wat er is!

Ineke: “Uiteindelijk kon ik door mijn achtergrond en ervaring de opleiding in 2,5 jaar met goed resultaat afronden. Voor mij is dat moment nog altijd zeer speciaal! Ik liet me niet tegenhouden, door niets en niemand en ik heb er geen seconde spijt van gehad. Ja, hooguit dat ik deze papieren niet eerder op zak had, want werken met de huid en alles wat daarbij hoort … dat is het mooiste wat er is!”

Toekomst? “Lekker doorwerken in goede gezondheid (met beperkingen) en zorgen dat mijn zoon – die zich nu heeft ingekocht –  goed lopende zaken overneemt. Als je nog plezier in je werk hebt, is leeftijd geen reden om te stoppen. Daarom heb ik nog een praktijk overgenomen in Dronten, Harderwijk en Urk. Je moet je zelf tenslotte blijven uitdagen!”

Ineke is sinds 2008 partner van Care Cosmetics en werkt met de merken PUPA Milano en Payot.

Ineke Sommer: “Je moet jezelf blijven uitdagen!”